Een van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling van medicijnen tegen neurologische ziektes is de toediening: de bloed-hersenbarrière (BBB) houdt de meeste medicijnen tegen.
Veel medicijnen bereiken de hersenen dus niet eens – laat staan dat ze een therapeutisch effect hebben. Om de kans op succes te vergroten, ontwikkelt Biogen daarom verschillende toedieningsvormen.
Het bekendst zijn de ‘small molecules’: synthetisch geproduceerde pillen. Daarnaast ontwikkelen we biologische medicijnen, gemaakt van levend celmateriaal. Beide toedieningsvormen kennen belangrijke voordelen, maar helaas kan de BBB ook 95 procent van deze medicijnen tegenhouden.
Biogen ontwikkelt daarbij steeds meer gentherapieën. Ook voor deze middelen kan het echter lastig zijn om de BBB te passeren, zoals wordt uitgelegd in dit artikel van Frontiers in Aging Neuroscience.
Een belangrijk onderdeel van ons onderzoek is dus het ontwikkelen van technieken om small molecules, antilichamen en gentherapieën effectiever langs de BBB te krijgen. Hoewel zulk onderzoek zelden de voorpagina’s haalt, is het cruciaal voor succes.
Sinds enkele jaren investeert Biogen ook volop in antisense nucleotides (ASO’s). Deze medicijnen herstellen fouten die worden gemaakt wanneer genetische code’s worden vertaald in eiwitten. Daarmee kunnen ze dus ook vaak de oorzaak van de ziekte aanpakken.
Deze geneesmiddelen hebben nog een ander voordeel: ze worden rechtstreeks in het centrale zenuwstelsel ingebracht middels een ruggenprik. Daardoor zijn ze gelijk op de plaats van bestemming en vormt de BBB geen belemmering.