MS en gezinsplanning

MS en zwangerschap in tijden van COVID-19

Zowel patiënten met MS als zwangere vrouwen zijn tijdens de COVID-19 pandemie aangemerkt als zijnde een ‘kwetsbare groep’. Dit kan tot veel vragen leiden bij zwangere MS-patiënten. Hoe groot is het risico op besmetting met SARS -CoV-2 voor henzelf en hun ongeboren kind, en welke risico’s zijn er als zij daadwerkelijk COVID -19 oplopen? Een review in Multiple Sclerosis Journal beschrijft de interactie tussen het virus, MS en zwangerschap. Lees een korte samenvatting van de review of de volledige publicatie.

Ook MS-patiënten kiezen soms voor thuisbevallen – waar moet u op letten ?

Heeft u al uw patiënten die zwanger zijn of willen worden goed in het vizier? Een goede zwangerschapsplanning en -begeleiding is bij uitstek voor patiënten met MS van groot belang. Naast dat het van belang is dat de MS goed onder controle is voorafgaand aan de conceptie en eventueel foetotoxische medicatie gecontroleerd wordt afgebouwd, is ook de postpartum periode een tijd waarbij neurologische zorg noodzakelijk is.

Interview Prof. dr. K. Hellwig

Prof.dr. Hellwig is neuroloog in het academisch ziekenhuis Ruhr-Universiteit in Bochum. Zij is gespecialiseerd in MS, in het bijzonder in combinatie met zwangerschap. Hellwig stond aan de wieg van het Duitse zwangerschaps en MS-register, een van de grootste van zijn soort met ondertussen bijna 3000 geregistreerde zwangerschappen. Inmiddels heeft zij meer dan 100 publicaties over zwangerschap op haar naam. Hier spreekt zij over de mogelijkheden van kinderen krijgen met MS.

Naast het interview met Prof. Dr. Hellwig kunt u een artikel lezen over ziektemodulerende medicatie en zwangerschap.

MS en gezinsplanning bespreekbaar maken

Nadat u de diagnose MS hebt gesteld, bespreekt u veel onderwerpen met uw patiënt. Het is belangrijk om in een fase na de diagnose MS en gezinsplanning te bespreken.

We hebben een video voor u samengesteld waarin veel vragen van patiënten over MS en gezinsplanning uiteengezet worden. U kunt deze video downloaden en delen met uw patiënt. Ook kunt u verwijzen naar de patiëntenwebsite www.toekomstmetms.nl/gezinsplanning waar uw patiënt de video kan bekijken.

Heeft uw patiënt na het bekijken van deze video nog vragen, dan kunt u deze tijdens een volgend consult bespreken.

Brochure voor uw patiënt over MS en gezinsplanning

MS openbaart zich meestal tussen het 20ste en 40ste jaar, in de vruchtbare leeftijd. Kinderen krijgen is dan ook een onderwerp waar veel mensen met MS vragen over hebben. Speciaal voor mensen met MS en hun partners is er de brochure: Leven met MS: MS en gezinsplanning. U kunt het boekje downloaden of uw patiënt verwijzen naar de website Toekomst met MS.

Video Dr. Zeinstra over MS en gezinsplanning

In deze korte video benadrukt dr. Esther Zeinstra, neuroloog in de Isala Klinieken, het belang van het proactief bespreken van gezinsplanning bij patiënten met MS. Juist omdat MS met name jonge mensen treft is de kans groot dat uw patiënten bij diagnose al bezig zijn met gezinsplanning.

Video Dr. Zeinstra over MS en gezinsplanning

In deze korte video benadrukt dr. Esther Zeinstra, neuroloog in de Isala Klinieken, het belang van het proactief bespreken van gezinsplanning bij patiënten met MS. Juist omdat MS met name jonge mensen treft is de kans groot dat uw patiënten bij diagnose al bezig zijn met gezinsplanning.

Brochure over MS en gezinsplanning voor uw patiënt

MS openbaart zich meestal tussen het 20ste en 40ste jaar, in de vruchtbare leeftijd. Kinderen krijgen is dan ook een onderwerp waar veel mensen met MS vragen over hebben. Speciaal voor mensen met MS en hun partners is er de brochure: Leven met MS: MS en gezinsplanning. U kunt de brochure downloaden of via onze eShop bestellen. Ook kunt u uw patiënt verwijzen naar de website Toekomst met MS.

Kennistest MS en gezinsplanning

Weet u alles over MS en gezinsplanning? Check het met deze kennistest.

We hebben nog veel meer relevante informatie voor u over het thema MS en gezinsplanning. U kunt het handige schema MS-medicatie en MS downloaden, een BNK kennissessie over MS en Zwangerschap aanvragen, interview lezen met Prof. Dr Hellwig en nog veel meer.

U dient vervolgens eerst in te loggen of een account aan te maken om toegang te krijgen tot het gedeelte van deze website dat voorbehouden is aan zorgprofessionals.

Biogen-143009